Icehotel tar steget till kylig sommar- destination

Den stora anläggningen har en stor mängd solpaneler som gör att all energi som krävs för kyla hämtas in lokalt. Skiss: PinPin Studio/Icehotel.

Nu snurrar det för fullt i Icehotels stora kylanläggning som ser till att nya -satsningen Icehotel 365 inte ska smälta i vår- och sommarsolen. Årets sommar-säsong innebär också fler aktiviteter och öppethållande -av -restaurangen på värdshuset i Jukkasjärvi.

  – Det känns jättespännande. Sommaren ger väldigt många möjligheter att erbjuda en annan typ av upplevelser än tidigare, säger Beatrice Lind, -försäljningschef på Icehotel.

Kliv tillbaka 30 år i tiden. Då var midnatts-solen och ljuset det stora -dragplåstret när Kiruna och norra -Sverige skulle marknadsföras. Sedan hände något. Mörkret, kylan och norrskenet tog över och blev det som de allra flesta förknippar med Swedish Lapland.

Nu satsar dock bland andra Icehotel på att ta tillbaka greppet också om sommarsäsongen. I Jukkasjärvi har en 2 000 kvadratmeter stor kylhall byggts, komplett med 728 solpaneler på taket. Under sommarmånaderna ska de generera upp till 130 000 kWh el – mer än tillräckligt för att hålla temperaturen i kylhallen under minus fem grader.

I hallen finns nu ett komplett hotell, med 20 sviter, ett isgalleri och en isbar. Snart går startskottet för den första sommarsäsongen med den nya anläggningen.

– Det blir väldigt spännande att se hur sommaren blir. Eftersom det inte finns någon annat som har byggt en sådan här anläggning har det inte funnits någon att titta på och se hur vi ska göra. Vi har fått ta fram ett helt nytt sätt att bygga tillsammans med arkitektfirman, säger Beatrice Lind, försäljningschef på Icehotel.

I den nya anläggningen sker under sommaren en rad aktiviteter: isskulpteringskurser, bröllop, företagsevenemang och inte minst Icehotels klassiska dragplåster – övernattningar i minusgrader.

– Vi samarbetar också med hotellen inne i Kiruna, så att vi kan erbjuda dagsturer för deras gäster. Vi kommer bland annat att ha fors-ränning, höghöjdsbana och guidade turer, säger Beatrice Lind.

Nu ska utemiljön göras färdigt. I övrigt är det klart. Det finns 20 sviter, ett isgalleri och en isbar. Isskulpteringskurser, bröllop, sova kallt, events för företag och privatpersoner. Det ska bli väldigt spännande att se hur sommaren blir.

Vi har inte haft någon prototyp, så vi har inte kunnat snegla och se hur vi ska göra. Det är ett helt nytt sätt att bygga som vi utvecklat till-sammans med arkitektfirman.

Vi är medvetna om att det inte finns någon -manual, så vi har en beredskap nu första sommaren, så att vi kan hantera eventuella barnsjukdomar. Det kommer det säkert att göra, det gör det i alla sådana här projekt. Men vi har jättebra partners som vi jobbar med. Icehotel är fort-farande så att det är så många faktorer som vi inte kan råda över eller planera. Hur mycket snö kommer det, hur kallt är det när vi börjar bygga, kommer det en period med plusgrader under bygget. Varje år är nya förutsättningar. Isen är lite som årgångs-viner. När vi plockar upp den på våren är den också präglad av hur vintern varit, har det varit stora temperaturskillnader, har den vuxit i jämn takt, eller har det varit mycket fram och tillbaka?

Det är en stor del i besöksanledningen, varför man ska komma och se det.

Även om Icehotel 365 blir permanent kommer ­rummen att bytas ut. Nya konstnärer får då sin chans att göra något spektakulärt.
Foto: Asaf Kliger/Icehotel.

Vi kommer att jobba med konsten på samma sätt som vi gör med vinterhotellet. Med jämna mellanrum kommer vi byta ut den design som är i rummet. När vi jobbar med konstnärer är rumsytan deras kanvas. Vi har några parametrar som vi har med, som att det ska rymmas en säng, men förutom det skapar de en design som är för hela rummet.

Vi får se lite hur vi lägger upp det. Det beror också på i vilken takt det slits av användning. Det beror också på hur det passar in med våra andra projekt, kommer byta några rum i taget.

Det känns jättespännande och kul på många olika sätt. Dels öppnar det väldigt många nya möjligheter att erbjuda en annan typ av upp—lev-else än vad vi har erbjudit tidigare. Många av dem reser kanske inte runt på egen hand på vintern med hyrbil, men jag tror att vi kommer se mer av den typen av resor nu under sommaren och hösten. Det finns också gäster som blir avskräckta i att det kan vara minus 30 grader i januari.

Det bästa för oss är att de får en bra -upplevelse av hela destinationen. Det tror jag att vi och alla andra anläggningar tjänar på i längden. Vi driver egna aktiviteter till att börja med. Där har det skett en uppdatering. Vi jobbar framförallt med andra partners i att kombinera Icehotel med andra upplevelser. Vi jobbar med de lokala hotellen i Kiruna, så att de kan komma över dagen och följa med på forsränning, höghöjdsbanan eller en guidad tur. Även andra anläggningar i Norrbotten. Jag tycker att det är jättepositivt i att många jobbar åt samma håll nu med sommaraktiviteter. Swedish Lapland är en liten destination i världen och vi har bara att vinna på att jobba nära varandra. Jag tror att det är mer än en trend, vi har kommit till en punkt där vi är så pass exportmogna som vinterdestination, så att jobba med så starka säsonger som vi har nu blir väldigt krävande för organisationerna. Det handlar om verksamhetsplanering, behålla personal, vidareut-bilda. Det finns många fördelar i att jämna ut säsongerna. Det kommer vi bara se mer av i takt med att Swedish Lapland blir allt starkare.

Även varma rum ryms i Icehotel365.
Foto: Asaf Kliger/Icehotel.

Vi är redan en sommar-destination att räkna med i många hänseenden, exempelvis för vandring och fiske. Om man tittar på att etablera en ny produkt på marknaden är det kanske hösten som är en helt ny säsong. Men där kan man nog räkna med en startsträcka på tre år innan det börjar ge riktiga resultat. Det är en stor utmaning. En som vi som leverantörer har att förhålla oss till är att den internationella marknaden har så långa ledtider. Vi måste egentligen titta nu på vilka aktiviteter vi ska erbjuda ett och ett halvt år framåt i tiden. Ett jättebra sätt att få det är att ha nära samarbetspartners som man kan ta hjälp av och rådfråga, både på hemmaplan och på de marknader man är intresserad av.

Sommaren måste vi utvärdera allt eftersom. Vi måste lyckas nå fram med hur otroligt vackert Kiruna är på sommaren. Kontrasterna med de starka besöksattraktionerna, med Abisko, -Kebnekaise, Treehotel, Icehotel 365, midnattssolen, ren, frisk natur. Tillgänglig att gå ut i, men också i det hänseende i att det är en och en halv timme från Stockholm. Vi är alltid väldigt -beroende av hur flygtillgängligheten är. ν

Text: Hans L Olofsson