NMW från lådbilsrally till nationell mötesplats

Louis Black, chef för SXSW i Austin och Ronny Olovsson, Vinter kommunikationsbyrå. Foto: Lennart Håkansson (cc by 4.0)

Redan andra året är NMW i Luleå på väg att bli en nationell mötesplats och har säkrat finansieringen för tre år framåt.

Det började förra året med Norrbotten Media Week, ett initiativ av den kreativa näringen i Luleå och Piteå, med företagen In the Cold, Vinter Kommunikationsbyrå, Helikopter Brand Design, Yours Kommunikationsbyrå, [å:t Kotyr], Filmpool Nord, Piteå Science Park och BD Pop.

Tillsammans arrangerar man en vecka med event om media, musik, film, upplevelseindustri, gastronomi och andra verksamheter inom kommunikation och kultur.

– Första året var som ett lådbilsrally, utan finansiering i botten och det gällde att trolla med knäna och sälja in det innan vi hade något att visa, säger en av initiativtagarna Ronny Olovsson, Vinter kommunikationsbyrå.

NMW kan bli nationell mötesplats

Under lördagen avslutades årets upplaga av NMW, som veckan numera kallas.

Veckan kan summeras i siffror: 800 sålda veckopass, en slutsåld mingelmiddag med 250 gäster. Plus ett oräknat antal gäster vid de öppna arrangemangen, debatter, filmvisningar och musikspelningar i Luleå, Piteå och Boden.

Lika viktigt är kvaliteten på programmet. Det är kända namn på föreläsare som lockats upp. Strategiskt ännu viktigare är att flera nationella möten lagts i Luleå under veckan.

Sveriges kommunikationsbyråer, Komm!, har haft sitt styrelsemöte här under veckan. Team Sweden KKN, en statligt stödd organisation för de kulturella och kreativa näringarna, har också lagt ett möte här. Till det kommer mer eller mindre informella möten. Undertecknad var under veckan inbjuden till ett möte där SVT:s ledning ville träffa representanter för media i Norrbotten.

– Vi vill skapa en mötesplats här. Många branschföreträdare turnerar runt i landet med sina möten. Vårt mål är att få dem att lägga sina möten här. Det vore roligt om vi kunde bli en samlande mötesplats. Jag har en naiv förhoppning att folk ska tycka det är intressant att komma hit, säger Ronny Olovsson.

Vintern en fördel

Att det ligger just i februari är enligt honom, en fördel då vintern är en bra tid i Norrbotten om man vill locka upp folk med exotiska upplevelser av snö och is.

Från och med nu är också framtiden säkrad för de närmaste tre åren. Region Norrbotten och de tre kommunerna Luleå, Piteå och Boden har lämnat garantier och flera privata sponsorer är med.

– I och med att vi har säkrat finansiering i tre år har vi tagit oss upp på en ny nivå, säger Ronny Olovsson.

Ny medverkande i år var Luleå tekniska universitet och studenter därifrån. Till nästa år hoppas Ronny Olovsson att IT-branschen ska komma med.

– Jag hoppas vi kan få med fler och fler och skapa en öppen arena för alla som vill vara med. Fler branscher borde haka på, säger han.

För de kommunikationsbyråer som samarbetar om NMW har det varit ett nytt sätt att arbeta.

– För oss är det en ny umgängesform med samarbete istället för att mötas som konkurrenter. Vi har visat att konkurrenter kan bli kollegor, säger Ronny Olovsson.

Text: Lennart Håkansson/ArcticMirror.se (CC BY 4.0)