Explore the north satsar på sommaren

Med uthyrning av fatbikes, restaurangen öppen hela sommaren och mängder av aktiviteter hoppas Explore the north i Särkimukka utanför Kangos kunna locka besökare också under den annars ”lugna” säsongen.

Vi satsar med kraft på sommaren, säger Johan Väisänen, VD.

Under vintern strömmar turisterna till anläggningen i byn Särkimukka. Många kommer från centraleuropa för att uppleva riktig vinter, åka på slädhundsturer, köra snöskoter och sitta vid elden.

    Men på sommaren har det varit lågsäsong, något som Johan Väisänen på Explore the north – liksom flera andra turismentreprenörer – nu tänker råda bot på.

   –Det känns för tråkigt att ha stängt under sommaren. Hela Tornedalen är enormt vacker och har massor att erbjuda, som fiske, bad och att bara njuta av friheten.

Företaget har snabbt vuxit och förutom anläggningen i Särkimukka har man också tagit över anläggningar i Lannavaara, Kattilakoski och nu senast Tärendö. Där ska gamla Forest hotel renoveras och öppnas igen i december 2018.

    –Vi har en stabil och jättebra vintersäsong som ger ett överskott. Det återinvesterar vi i att fortsätta utveckla det vi gör och satsa på sommaren. De här anläggningarna ligger inom sådant avstånd att vi kan nyttja alla kringeffekter som vi har skapat i området och inte behöva ha så långa transportavstånd.

I Särkimukka kommer också nybyggda lägenheter att hyras ut, kompletta med bastu och altan i söderläge. Även för den som bara besöker anläggningen tillfälligt finns saker att göra.

   –På fredagar och lördagar är bastun öppen för alla besökare, utan kostnad. Vi vill att folk ska hitta hit även under sommarens dagar och kvällar och bara njuta, säger Johan Väisänen.

Hans L. Olofsson