Roadtrip i Swedish Lapland

Foto: Ted Logardt.

Med en fjärdedel av Sveriges yta är Swedish Lapland – din arktiska destination – perfekt för bilsemester och camping. Här åker vi fram på jakt efter sommarens smultronställen.

i upptäckte Pite Havsbad en säsong när ungarna spelade -fotboll på Piteå Summer Games, en av norra Europas största fotbollsturneringar och en riktig folkfest. Vi har återvänt sedan dess. Men kanske inte bara för fotbollens skull. Nära till Skellefteå i söder eller Luleå och Boden i norr. Självklart kommer vi också för -shoppingens skull, ibland för saker vi behöver, ibland för saker vi bara vill ha.

Kustnära, men ändå i skogen, med -äventyr på exempelvis Solanderleden,

kan du också välja att bo på Storstrand -eller Sikfors camping. En annan natur-nära såväl som stadsnära camping är förstås First Camp i Luleå.

Swedish Lapland har förändrats de senaste åren, nu är det inte bara vilt som ren, röding och hjortron vi njuter av. Nya lokala bryggerier som säljer god öl har vuxit fram, liksom restauranger och gårdsbutiker som tar tillvara på lokalproducerat. Kött från frigående djur och naturbeteskött finns i butikerna, perfekta för grillen. Och ibland kastar vi drag med barnen och får någon abborre vi halstrar på öppen eld. Det är naturligt och sällan krångligt.

När vi åker hem den här gång en väljer vi inte den tidigare självklara rutten via Haparanda och IKEA. Nej, Silvervägen från Legomuseum och äventyrspark i Skellefteå, via Arvidsjaur och Arjeplog in i Norge igen blir ett bra val. I Arvidsjaur äter vi palt hos Hans på Hörnet. Men det är som om sommaren i Sverige inte riktigt vill släppa taget. På touring route-kartan vi plockat upp ser vi att det finns renar att besöka i Båtsuoj, en turbåt att åka i -Sorsele och berg att bestiga i Arjeplog.

Jag vill gå upp på Galtispuoda, säger den yngste. Jag vill se hur Sveriges enda fjällskärgård ser ut.

  Ja, det hinner vi allt. Vi har egentligen inte bråttom någonstans. Här finns säkert också en campingplats.

Text: Håkan Stenlund