Vi måste vända blicken norrut – mot Jokkmokk, Tromsø och Uleåborg

Vi norrbottningar muttrar gärna över stockholmares okunskap om norra Sverige. Men vad vet vi själva om våra grannar i öster och väster, eller ens vårt eget län?

Visste du att Tromsø med 73 500 invånare är världens nordligaste stad med en befolkning på över 50 000? Tromsø International Film Festival är dessutom Norges största filmfestival. Under en vecka i januari varje år får biograferna i staden över 60 000 besök.

När vi pratar om omvärlden pratar vi gärna om dess dåliga koll på vad som händer i Norrbotten. Men hur mycket vet vi själva om vad som händer häruppe? Vi har ofta järnkoll på vår egen kommun och vänder i andra hand blicken mot de stora nationella händelserna.

Kvinnorna tar täten i Jokkmokk

Hur många kustbor förknippar exempelvis Jokkmokk med vintermarknaden, Kåbdalis, samt protesterna om gruvan i Kallak och Vattenfalls nedläggning? Hur många vet att det också är den kommun i länet som har störst andel kvinnliga, unga och nya företagare?

Gör ett besök här så inser du snabbt att ett antal drivna och kunniga kvinnor har tagit täten i utvecklingen av orten och regionen. De har till exempel två av länets två mest spännande företag inom e-handel – Care of Gerd och Stoorstålka. De förstnämnda träffade vi redan förra sommaren i Affärspodden. Jokkmokksborna är inte många, men de verkar å andra sidan inte veta av några gränser.

Apropå gränslöst åker vi tillbaka till Tromsø, som förra året tog beslut att bygga Tromsøbadet (filmen ovan), en hypermodern anläggning för bad, simning och klättring som beräknas kosta över 730 miljoner kronor. De har dessutom Universitet i Tromsø med drygt 11 000 studenter, som bland annat läser rymdteknik, språkvetenskap, telemedicin, bioteknik, fiskevetenskap(!) och andra ämnen tätt knutna till deras arktiska och marina miljö.

Utvecklingen står inte still i Finland heller. På östra sidan gränsen ligger som alla vet Uleåborg. Med 198 804 invånare är det Finlands femte och vår regions allra största stad.

Festivaler och innovation i Uleåborg

Även i Oulu tar kulturen stor plats. De har exempelvis många återkommande festivaler, som Oulu Music Festival, Elojazz, Qstock rockfestival och The Irish Festival. Och håll i hatten, här arrangeras dessutom både en teater– och en filmfestival för barn och ungdomar.

En så stor stad har naturligtvis också en högskola. Glöm det, de har faktiskt två – Uleåborgs universitet och Uleåborgs yrkeshögskola. Med satsningar som Oulu HealthLabsTellus Innovation Arena och Oulu Innovation Alliance försöker man också befästa sin plats som en stad i framkant. Arvet från Nokias tidigare mobila dominans finns kvar genom en satsning på 5G, som bland annat inkluderar Nokia Bell Labs.

Och gillar du att åka skidor finns så mycket mer än Kåbdalis, Dundret och heliskiing i Abisko. Varför inte också ta en tur till Pullinki och Svanstein Ski, som numer drivs av bland annat snowboardstjärnorna Ingemar Backman, Henri Sankala och Johan Olofsson?

Eller åk österut till världscupbackarna i finska Levi. Du kan också närma dig ryska gränsen på längdskidor i Ruka, med mer än 17 mil spår. Levi och Ruka är välkända för alla skidnördar, men för många av oss andra är Lappi, finska Lappland, fortfarande synonymt med jultomten i Rovaniemi.

De arktiska möjligheterna finns redan nu

Var vill jag komma med detta? Vi bor i en region som är rik på så många sätt, men tar ofta inte till vara på möjligheterna. I stället för att söka samverkan, affärer och platser att besöka i norr ssöker vi kunder, partners och hotellrum i Stockholm eller Österrike. Eller så stannar vi bara hemma.

Vi har betydligt närmare till Tromsø, Bodø och Uleåborg än till Stockholm, Göteborg och Alperna. På nära håll finns en rikedom av kultur och näringsliv, och det finns medel att söka från bland annat EU för att utveckla bilaterala samarbeten som de man diskuterar under bland annat Arctic Frontiers.

Det är ingen slump att politiken och besöksnäringen allt mer riktar blickarna mot norra Norge och Finland för samarbeten. Vi har otroligt mycket att lära av varandra och det finns resurser att göra det.

Men vi behöver inte vänta på att politiken eller näringslivsorganisationerna ska visa vägen. Vi kan själva vända blicken inåt länet och utanför våra gränser. För oss som bor norr om Byske finns det ett rikt utbud av kultur och näringsliv på nära håll om vi bara tar av oss skygglapparna.

Vare sig vi söker bättre livskvalitet i form av god mat och kultur, hockey i världsklass och storslagna naturupplevelser, eller om vi jagar nya konsultuppdrag eller bättre innovationsförmåga så finns alla förutsättningar vi behöver i norra Sverige, Finland och Norge.

Krönika: Markus Odevall/Arctic Mirror