UF blev början på vägen till Blå hallen

Joel Andersson på Western Farm som han äger och driver tillsammans med Jonas Lundström. Foto: Lennart Håkansson (cc by 4.0)

Den prisade Joel Andersson i Boden är en av de företagare som startat sin entreprenörsbana genom att driva ett UF-företag på gymnasiet.

Allt började med Trazan UF, med städning och lokalvård. I höstas stod han på scenen i Blå hallen i Stockholms stadshus och tog emot tredjepriset som Årets unga företagare i Sverige. I höstas nominerades han också till Norrbottens företagsammaste människa av Svenskt Näringsliv och nu är han nominerad till Årets företagare i Boden.

Joel Andersson vittnar om Ung Företagsamhets betydelse för hans utveckling som entreprenör.

UF gav bra grund

– Jag fick en bred information om hur man startar och driver företag . Det bästa var att lära sig företagande, att det är ekonomi i allt och att man lever på det som blir kvar, om det blir något kvar, säger Joel Andersson.

Joel Andersson driver Städakuten i Norr. Bolaget omsätter i dag 10 miljoner kronor och har närmare 25 anställda. När det blev möjligt att få RUT-avdrag för flyttjänster bildade han Flyttakuten AB. Tillsammans med Jonas Lundström äger han Western Farm och Travrestaurangen i Boden. Nu är cirka 300 personer verksamma i bolag som Joel äger eller deläger.

Erfarenheten från Ung Företagsamhet på gymnasiet har hjälpt honom att orka hålla det driv han har. UF-företagandet lärde honom att inget händer om man inte gör något.

– Inget kommer gratis. Det är bara att göra planer, budgetar och arbetet själv. Sätta spaden i jorden och alltid gräva i det man tror på. Det behövs driv till allt, säger han.

Kundens betydelse

En annan viktig lärdom är kundens betydelse för framgång.

– Första ”jobbiga” kunden som inte var nöjd, det var jättejobbigt som UF-företagare. Men nu ser jag all feedback som positiv och den hjälper oss alltid att bli bättre. Ta vara på all information du får av dina kunder och intressenter, och ha den till hjälp för att utveckla företaget, säger Joel Andersson.

Joel Anderssons exempel är ett av många belägg för Ung Företagsamhets betydelse. Undersökningar visar att de som drivit UF-företag i större utsträckning startar aktiebolag efter utbildningen och deras bolag har bättre lönsamhet.

Men betydelsen stannar inte där. De som drivit UF-företag har lättare att få en anställning även om deras betyg och formella meriter inte är högst bland de sökande. De har lägre arbetslöshet, blir oftare chefer och tjänar mer. De som drivit UF-företag fullföljer också högre utbildning i större utsträckning än andra.

Det här läsåret är 838 gymnasieelever i Norrbotten engagerade i 288 UF-företag. Det är en tredjedel av eleverna och nytt rekord igen. Det placerar Norrbotten över rikssnittet. Sedan starten 1992 har över 12.000 elever i Norrbotten drivit företag under sin gymnasietid.

Ung Företagsamhets hemsida: Ung Företagsamhet

Text: Lennart Håkansson/ArcticMirror.se (CC BY 4.0)