Gränslösa HaparandaTornio erbjuder en unik och underbar upplevelse

Kukkolaforsen

Vår gränslösa tvillingstad HaparandaTornio erbjuder en unik och underbar upplevelse. Utbudet av shopping, kultur och nöje blandat med storslagen natur, trivsamt boende och roliga evenemang gör att alla, både unga och äldre kan hitta något de gillar. Här kan du känna dig gränslöst välkommen och ha gränslöst trevligt. 

I HaparandaTornio blandas de bästa från tre kulturer – den finska, den svenska och den tornedalska. Resultatet är ett unikt och spännande utbud av konst, hantverk och historia. Besök Aines Konstmuseum eller vandra längst Kukkolaforsens brusande vatten. HaparandaTornio erbjuder ögonblick som du bär med dig resten av livet.

Beskyddaren, ett stort stålparaply som påminner om en hundraårig tjärhantering i tjärhovet. Paraplyet skyddar mot sol,
vind och vatten på samma sätt som tjäran gjort.

Victoriatorget ligger vid Nationsgränsen mellan Sverige och Finland, Haparanda och Tornio. Victoriatorget (med gränskanalen och konstverken) är designat av barn från HaparandaTornio.Torget har fått sitt namn efter kronprinsessan Victoria Bernadotte.

Framtidsbågen och Victoriatorget.

Torget kännetecknas av konstverket ”Framtidsbågen”. Gränsen markeras av en 130 m lång gränskanal och i mitten av kanalen finns konstverket svanen.

 

 

Kukkolaforsen ligger 15 km norr om Haparanda. Här bedrivs sommartid ett unikt sikfiske
med håv från pata ställningar.

Kukkolaforsen

Där finns ett fiskemuseum, som ingår i en kulturmiljö, där du bland annat kan besöka kvarnar från 1800-talet, sågverk, mjölnarstuga, smedja, fiskebodar, stekboda. Även den svenska Bastuakademien har sitt säte här.
Under säsong kan du köpa halstrad sik.
Öppet sommartid, övriga tider efter överenskommelse.

 

Torneå bryggeri
Vad skulle vara en bättre upplevelse för en grupp vänner, arbetsorder, julpartier eller till och med en dag av rekreation än en underhållande bryggningstur med provsmakning?Torneå bryggeri erfarenhets bryggeri tour erbjuder en unik möjlighet att besöka bryggeriets lokaler och utrustning, samt samiska hantverket öl råvaror och tillverkningsprocessen.
Under turen kommer du också att komma i kontakt med Tornio Brewerys över 140 år gamla, varierade historia och de färgglada berättelser som hör samman med den.
Turnén kulminerar i ölprovning på Restaurang Pajsa. Ölprovning känner till det stora utbudet av olika ölstjärnor. Smakning präglas av olika ölkvaliteter, såsom färg, lukt,
mun-till-mun och eftersmak, men framför allt avslappnade goda maltdrycker.

 

Escape room i en äkta lantlig miljö
Farm Escape Farm Frenzy erbjuder autentiska landupplevelser och spännande mysterier på landet. Ditt lag är låst i ett slutet utrymme och du har 60 minuter för att rensa dig ur olika pussel genom att lösa. Laget måste samarbeta genom att lösa pussel och mysterier. Skicklighetsspel är alla lämpliga för familjer med barn och beroende på mysterium.   Spel behöver inte fysisk styrka, men känsla av observation, kreativt tänkande och teamwork-färdigheter.
Spelarrangören övervakar dig med en kamera och om du vill kan du be om tips för att lösa problemet. En timme är går snabbt – är du ute i tid?

 

 

Shoppingmecka
Åk till HaparandaTornio för en riktig shoppingupplevelse. På båda sidorna av gränsen finns ett spännande utbud. Här hittar du större affärskedjor inom skandinavisk design, outlets,
inredning och inte minst IKEA. Det finns också flera mindre butiker väl värda ett besök.

Källa: VisistSeaLapland