Snöfestival med många besökare

Snöfestivalen i Kiruna lockade både kirunabor och turister ut på stan för att ta del av snöskulpturtävling, skidsprint, snölek och snöslungetävling under lördagen. Det var en folkfest i ett vinterland och med ett för årstiden ovanligt varmt väder och där solen bidrog att skapa en skön vårkänsla.

Tusen Toner är arrangörer av Snöfestivalen och Robert Gustafsson, festivalgeneralen, var nöjd med uppslutningen under snöfestivalen.

– Det har varit mycket folk här under hela veckan och tittat när skulptörerna har arbetat. Men det är otroligt mycket turister på plats i Kiruna just nu och stort intresse från utländska gäster för det här, säger han till webbsajten nsd.se.

Att det var många besökare är inte minst rekordantalet deltagare i röstningen till Snöskulptutävlingen ett kvitto på. Folkets favorit blev den mycket utrycksfulla snöskapelsen ”Hästkastanj” av Sarah Osborn och Zsuzsi Kallenberg från Storbrittanien.

 

Skidsprinten vanns av Nelly Johansson

Skidsprinten avgjordes i järnvägsparken på en kuperad bana som var 410 meter lång. I damjuniorklassen vann Nelly Johansson, Gellivare skidallians. Hon var glad och nöjd efter sin vinst i tävlingen. Topp tre i tävlingen var; 1:a Nelly Johansson, Gellivare Skidallians, 2:a Moa Majbäck Jukkasjärvi IF, 3:a Ottilia Niemi Gellivare Skidallians.

 

Snöslungrace

Snöslungetävlingen är populär och drog som vanligt mycket publik. Snabbast att slunga sig genom snötäcket var Robert Åberg, Yamaha center.

– Det här är jättekul, det är ju bara att titta hur mycket publik det är, det här är fantastiskt, säger han till NSD.