​Piteå skärgård blir tillgänglig för fler i sommar

Ny entreprenör blir Guide Natura med båten M/B Renön som tar 12 passagerare. Foto: Hansi Gelter.

Inför sommarsäsongen har en ny upphandling gjorts för turtrafiken ut i skärgården. Genom att effektivisera tur- och taxibåtverksamheten kan Piteå kommun, för samma kostnad som tidigare, erbjuda piteborna fler turer till ett lägre pris.

Piteå har en fantastisk skärgård med öar som lockar med en specifik flora, olika kulturmiljöer, fornlämningar och bra badmöjligheter. För att alla som vill ska få komma ut och uppleva skärgården erbjuds under sommaren turbåtstrafik. Inför den här säsongen har en ny upphandling gjorts med lite nya förutsättningar:

Numera har Skellefteå en egen turbåt som kör ut gäster till Piteå Rönnskär från Kinnbäck, därför har behovet att köra från Piteå minskat. Dessutom har Piteå kommun identifierat ett större behov av båtturer till Stenskär samt ett behov av att samordna taxibåt och turtrafik.

Sänkt pris tur och retur
Ny entreprenör blir Guide Natura med båten M/B Renön som tar 12 passagerare och som kommer att köra både turtrafik och taxibåt. Turer ut till Stenskär kommer att gå tre gånger i veckan, till Stor-Räbben två gånger i veckan och till Baggen-Vargön en gång i veckan. Priset sänks och blir enhetligt oavsett ö; 100 kr för vuxna och 50 kr för barn. Kostnaden gäller tur och retur.

-Vår förhoppning från kommunens sida är att de sänkta priserna kommer att ge fler möjlighet att uppleva Piteå skärgård på sommaren, säger Jenny Axelsson, avdelningschef, Fritid, Piteå kommun.

Entreprenören Hansi Gelter som driver Guide Natura tycker också att det är viktigt att fler får uppleva skärgården till ett rimligt pris.

Sänkt transfer pris till stugorna
Även transferpriset till uthyrningsstugorna i skärgården har sänkts till 500 kr per stuga, tur och retur, för stugorna på Baggen, Koskäret, Vargön och Stenbergsviken, Mellerstön. Transfer till stugan på Stor-Räbben kommer att kosta 700 kr tur och retur.

– Vi hoppas att den här sänkningen ska leda till fler uthyrningar av skärgårdsstugorna, säger Jenny Axelsson som är mycket nöjd med upphandlingen inför sommarens turtrafik.

Källa: Piteå kommun