Andra upplagan av NMW är igång

Dokumentärflmaren Bosse Lindquist intervjuas efter att ha fått Eric Forsgrens dokumentärfilmspris för sin dokumentär Experimenten. Fot: Lennart Håkansson (cc by 4.0)

Norrbotten Media Week, eller NMW som den numera kallas, genomförs nu för andra gången. Den inleddes i filmens tecken. 

Under torsdagskvällen var det Norrbottenspremiär för Gunilla Breskys dokumentär om Nils-Aslak Valkeapää, Solens son. Den har nyligen haft premiärvisningar på filmfestivalerna i Tromsö och Göteborg.

Under fredagen var det Dokumentärfilmsdagen i Studio Acusticum i Piteå. Bosse Lindquist fick ta emot Sveriges största dokumentärfilmspris, Eric Forsgrens dokumentärfilmspris, på 100.000 kronor. Det var också diskussion om hur minoriteter skildras i film och medier.

NMW fortsätter hela den här veckan, fördelat på platser i Luleå, Piteå, Boden och Jokkmokk, med möten, föreläsningar, mingel, spelningar, debatter och workshops. Talarna är många, både svenskar som Stina Bergfors, United Screens, youtubern Kristina ”Keyyo” Petrushina och Jan Helin, SVT och internationella namn som Louis Black SXSW, och filmaren Ron Lynch.

Youtube-fenomen

”Årets teman är flera, men några spännande nya spår är förstås Youtube-fenomentet som vi uppmärksammar på flera sätt och också den växande gamingindustrin” skriver NMW:s koordinator Sanna Eriksson i programbladet.

Hela programmet kan ses här: Program för NMW 2017.

Sammanfattningsvis så är temat för måndagen utbildning, bland annat om hur gamification och spel som Minecraft kan användas i undervisningen. Tisdagens tema är musik med bland annat ett samtal med representanter för musikförlagen, Universal, BMG, Warner och Ten. Onsdagen har media som tema, både när det gäller journalistik och media som kanal för reklaminvesteringar. Även torsdagen handlar om media, men mer fokus på nya kanaler. Under fredagen kan man lära sig mer om spelindustrin och gamification.

På lördagen avrundas det hela på olika platser: sändning av Melodikrysset med Anders Eldeman i P4 från Kulturens hus, tävlingen Big Air på universitetsområdet, Icemusic i Norra hamn i Luleå och vernissage för internationell samtidskonst på Havremagasinet i Boden.

Initiativet till NMW

För ett år sedan var det premiär för den nya satsningen Norrbotten Media Week, nu förkortat till NMW

Initiativet kom från den kreativa näringen i Luleå och Piteå. Arrangör var Creative Norrbotten: In the Cold, Vinter Kommunikationsbyrå, Helikopter Brand Design, Yours Kommunikationsbyrå, [å:t Kotyr], Filmpool Nord, Piteå Science Park och BD Pop.

”Vi vill öka kännedomen om vad den kreativa näringen kan bidra med till övriga näringslivet. Många vet inte vilka resurser som finns i länet” , sa en av initiativtagarna, Ella Jonsson, kommunikationsbyrån Helikopter, vid premiären i fjol.

”Hela eventveckan är resultatet av ett nytt samarbete där vi kommunikationsbyråer tillsammans, som kolleger, inte konkurrenter, gått samman med musik- och filmbranschen för att skapa plattform för egentligen alla som vill lyfta fram kanske framförallt kreativitet och kommunikation. I år, första året, sker det i Luleå och Piteå. Nästa år gärna i hela länet”, skrev  en av initiativtagarna, Ronny Olovsson, Vinter, i en krönika i Affärer i norr inför första veckan.

Tanken var från början att det skulle bli ett årligen återkommande evenemang. Intresset för årets ”medievecka” är stort. Torsdagskvällens mingelmiddag är sedan länge fullbokad.

Mer formaliserat i år

I år är huvudmannaskapet mer formaliserat med en nybildad förening som verkar som styrgrupp för arrangemanget och med en koordinator på plats.

”Men fortfarande bygger det mesta av arbetet på att en mängd människor engagerar sig mer eller mindre ideellt för att göra NMW möjligt. Och att vi får in fler partners som stöttar projektet i att etablera NMW som en nationell mötesplats med internationella inslag här i Norrbotten”, skriver  koordinatorn Sanna Eriksson.

Sponsorer är kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Region Norrbotten, Dagens Media, Norrbottens Media, Piteå-Tidningen, Sparbanken Nord, Reklam 365, Sveriges kommunikationsbyråer och Längmanska företagarfonden.

Text: Lennart Håkansson/ArcticMirror.se (CC BY 4.0)