Luleå en fantastisk matstad

Hemma Gastronomi, Luleå. Simon Laiti.

När kocken, restaurantören och matkreatören Simon Laiti talar om Luleå i restaurangsammanhang är det inga små ord han använder.

Det finns en restaurangscen med en enorm bredd och det finns något som passar alla plånböcker, säger han.

Simon Laiti talar kanske lite i egen sak, han driver trots allt den kombinerade matbaren och delikatessbutiken Hemmagastronomi. Men samtidigt sticker han inte under stol med att konkurrenterna är duktiga på det de gör.

   Luleå har haft ett ganska tight restaurangutbud. Nu har det blivit en fantastisk matstad som bara växer och växer. Tidigare var det också svårt att hitta något att äta mellan lunch och middag, nu finns det alltid en möjlighet att äta bra, säger han.

När vi frågar honom om det finns ett genomgående tema i Luleås restaurangutbud funderar han en stund.

   De olika restaurangerna gör alla sin sak. Men en sak har de gemensamt, det finns en väldigt lokal förankring på alla ställen.

Man försöker jobba med det som finns i det fantastiska norrbottniska skafferiet.

Det finns ingen annan region som har ett sånt utbud som vi har, med färsk fisk, vilt, alla bär, odlingar och djuruppfödning. Vi har allt, säger han.

För Hemmagastronomi innebär sommaren högsäsong, med stora uteserveringar längs kajkanten i Norra hamn.

   Vi jobbar mycket med det som är i säsong, både i matbaren och i delibutiken. Och med hög kvalitet. Vi använder kött från bestämda gårdar, som vi själva hängmörar. Det blir en enorm skillnad.

Om han själv får vara ledig en fin sommardag är det dock inte nödvändigtvis centrala Luleå som lockar.

   Jag skulle ta båten ut i skärgården. Antingen bara på dagen för att bada, eller för att äta en bit mat på kvällskvisten på Klubbviken. I stan är partylivet i full gång, och det är lördag hela veckan. Vill man hålla sig där skulle jag testa på lite olika restauranger, kanske äta förrätt på ett ställe, äta huvudrätt på nästa och dessert på ett tredje. Eller bara gå runt och pröva drinkar.

Och om sommaren tror han så här:

   – Jag tror att det kommer att bli en helt fantastisk sommar.

Hans L. Olofsson